top of page

 תיקון בקע בדופן הבטן

להלן מידע כללי לגבי בקעים בדופן הבטן והטיפול הניתוחי בהם. הכתוב אינו תחליף לייעוץ רשמי עם הרופא המנתח בנושא זה.

 

מהו בקע?

בקע (הרניה, hernia, קילה) הינו למעשה פגם בדופן הבטן בעקבות חולשה של דופן הבטן. הדבר גורם ליצירה של שק בקע מהמעטפת של חלל הבטן, אליה יכולים להכנס איברים שונים כמו רקמת שומן, מעי, כיס שתן או איברים אחרים. 

מהם סוגי הבקעים?

קיימים מספר רב של בקעים, אשר נקראים לפי מיקומם וסיבת היווצרותם:

  1. בקע מפשעתי - הינו סוג הבקע השכיח ביותר באכלסיה, בעיקר בגברים, אך גם בנשים. מופיע באזור המפשעה כבליטה או גוש אשר יכול להגיע עד שק האשכים. הבקע יכול להיות חד צדדי או דו צדדי. 

  2. בקע טבורי - מדובר בחולשה של דופן הבטן באזור הטבור, אשר מביאה ליצירת גוש ונפיחות בטבור. הפגם בטבור יכול להיות מולד, או שישנה חולשה של דופן הבטן אשר מתבטאת עם הזמן בעקבות הזדקנות והיחלשות הרקמות עם הגיל, או בעקבות עלייה בלחץ התוך בטני, למשל בזמן מאמץ ממושך, הרמת משאות כבדים, השמנה, הריון וסיבות אחרות. 

  3. בקע אפיגסטרי – מדובר בבקע המופיע בקו האמצע מעל הטבור בשל חולשה של הרקמות באזור זה. לרוב מדובר בבקע קטן אך שיכול לכאוב בעקבות כליאה של שומן. הבקע יכול גם להיות גדול ולהכיל מעיים.

  4. בקע בצלקת ניתוח - מדובר בבקע המתרחש בחתך ניתוחי קודם בשל ריפוי לא תקין של הצלקת הניתוחית או זיהום שהתפתח בחתך הניתוחי. בקע זה יכול להיות בגדלים שונים ומיקומים שונים על פי סוג הניתוח הקודם אותו עבר המטופל. 

 

ישנם גם סוגים אחרים של בקעים אשר שכיחותם קטנה יותר מסוגים הנ"ל אך מתנהגים לפי אותם עקרונות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מהם הביטויים והתסמינים של בקע? 

הבקע מתבטא בנפיחות באזור הבקע, ואשר מחמירה בעקבות פעולה מאומצת כגון הרמת משא כבד, עמידה ממושכת, שיעול או ריקון מעיים. 

הבקע אינו נעלם מעצמו, אלא שהוא הולך וגדל עם הזמן, וכך תיקונו יהיה יותר מסובך, וכן יתכנו סיבוכים חריפים של הבקע כמו חסימת מעיים או חניקה של איבר שנתפס בבקע, דבר המחייב ניתוח דחוף. 

לרוב ישנה אי נוחות קלה באזור הבקע, ואשר מחמירה עם מאמץ. אם ישנו כאב חד וחמור, יתכן ומדובר כבר בסיבוך של הבקע, כמו כליאה או חניקה, ולכן יש לפנות מייד לטיפול רפואי כי יתכן ויש צורך בניתוח דחוף.

איך מאבחנים בקע?
אבחון בקע מתבסס על לקיחת היסטוריה רפואית יסודית בשילוב בדיקה גופנית מכוונת. האדם עשוי להתבקש לעמוד ולהשתעל כדי שהרופא ירגיש את הבקע בזמן שהוא נע למפשעה או לשק האשכים. הרופא בודק אם ניתן לעסות את הבקע בעדינות בחזרה למקומו הנכון בבטן.

איך מטפלים בבקע?
במידה והבקע הינו קטן ולא גורם לסמפטומים, ניתן לעקוב אחריו. אולם במידה והבקע גורם לאי נוחות למטופל, או שגדל עם הזמן או שישנו סיבוך, אז יש צורך בטיפול ניתוחי. יש לזכור כי הבקעים אינם נרפאים מעצמם, וברוב המקרים הולכים וגדלים עם הזמן, על כן ניתוח הינו המתווה הטיפולי המומלץ ברוב החולים.

סוג הניתוח נקבע לפי מספר פרמטרים - כולל מיקומו של הבקע, גודלו, בריאותו הכללית של המטופל ומחלות הרקע שלו. ניתן לבצע את הניתוח בגישה פתוחה (על ידי חתך  פתוח), או בגישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית). את הניתוח ניתן לעשות בהרדמה כללית, או הרדמה אזורית (ספינלית). ההחלטה על סוג ההרדמה נקבעת לפי מספר גורמים. 

תיקון פתוח של בקע

בתיקון בקע פתוח, המנתח מבצע חתך מעל אזור הבקע, מפריד את שק הבקע משאר הרקמות ומדופן הבטן. במידה ושק הבקע מכיל איברים, מחזירים את תוכן הבקע חזרה לבטן, ומחזקים את דופן הבטן המוחלש עם תפרים ובעזרת רשת המספקת תמיכה נוספת לדופן הבטן.

תיקון לפורוסקופי של בקע

ניתוח לפרוסקופי מתבצע תמיד תחת הרדמה כללית. המנתח מבצע מספר חתכים קטנים בבטן התחתונה ומכניס לפרוסקופ - צינור דק עם מצלמת וידאו זעירה המחוברת לקצה אחד. המצלמה שולחת תמונה מוגדלת מתוך הגוף למוניטור, ומעניקה למנתח מבט מקרוב על הבקע והרקמה שמסביב. בזמן הצפייה במוניטור, המנתח משתמש במכשירים מיוחדים לתיקון זהיר של הבקע באמצעות רשת סינתטית.

 

מהלך לאחר הניתוח

אנשים שעוברים ניתוח לפרוסקופי בדרך כלל חווים זמן החלמה מעט יותר קצר מאשר ניתוח בגישה פתוחה. עם זאת, הרופא עשוי לקבוע כי ניתוח לפרוסקופי אינו האופציה הטובה ביותר אם הבקע גדול מאוד או שהאדם עבר ניתוח בטן קודם.

מרבית המבוגרים חווים אי נוחות לאחר הניתוח ודורשים תרופות נגד כאבים. פעילות נמרצת והרמת משאות כבדים מוגבלים למספר שבועות.

למידע נוסף ותיאום פגישה נא ליצור קשר בקישור מטה.

למידע נוסף ויצירת קשר

Thanks for submitting!

המחלקה לכירורגיה כללית
בית חולים הדסה עין כרם, ירושלים

050-8191920

  • Facebook

Facebook Site

bottom of page